Kolika je cijena posjedovanja čamca?

Prema American Rivers-u, u Sjedinjenim Državama postoji preko 25.000 rijeka koje putuju do 3,5 miliona milja.

Ove rijeke imaju jedinstven pejzaž i vijugaju kroz doline i nisko podnožje, planinske šume i još mnogo toga. Nude spokojno i korisno iskustvo koje svako može poželjeti istražiti.

Vožnja brodom nudi jedan od najboljih načina da istražite i doživite ono što ove rijeke imaju za vas. Ako živite blizu rijeke, mora ili okeana, velike su šanse da ste sanjali da posjedujete čamac.

Međutim, prije nego što razmislite o jedrenju, evo nekoliko stvari koje trebate znati o vlasništvu.

Sadržaj

Kolika je cijena posjedovanja čamca?

Ideja da imate čamac zvuči uzbudljivo i omogućit će vam stvaranje sjajnih uspomena i iskustava. Međutim, postoji još mnogo toga što je potrebno za posjedovanje jednog.

Postoje različite vrste čamaca koje možete odabrati za kupovinu. Vaš izbor zavisi od vašeg ukusa, budžeta i lokacije. Trošak posedovanja čamca prevazilazi nabavnu cenu.

Početna kupoprodajna cijena i registracija

Cijena novog broda kreće se od nekoliko hiljada do miliona dolara. Na primjer, ribarski brod može koštati od 25.000 do 100.000 dolara. Možete dobiti jedrilicu za samo 12.000 dolara, a jahtu za 300.000 dolara.

Financiranje plovila korištenjem zajma zahtijevat će stalne otplate, ali korištenje vaše ušteđevine unaprijed je jednokratni trošak, što je pprvi Lista e -pošte industrije stanodavacrvi korak do vlasništva čamca. Cijena registracije plovila ovisit će o vašoj državi. Napominjemo da će veličina i model plovila također utjecati na kupovnu cijenu i troškove registracije.

Porezi

Lista e -pošte industrije

Državni porezni zakoni o kupovini čamca se razlikuju. Ovisno o vašoj lokaciji, možete platiti porez na vlasništvo plovila u iznosu od 10,5% procijenjene vrijednosti plovila.

Neke države poput Montane, Oregona i New Hampshirea nemaju porez na promet, ali brod će ostati u toj državi.

Ako zakon u vašoj državi zahtijeva od vas da email data material plaćate poreze, možete razmotriti načine smanjenja poreznih olakšica, kao što su:

  • Registracija plovila za rad
  • Registracija kao drugi dom
  • Iznajmljivanje
  • Doniranje
  • Koristi se za transport

Da biste se kvalifikovali za odbitke, morat ćeiznesite outlet ugg štote dokazati za što tvrdite da koristite brod.

Osiguranje

Nesreće na čamcima su prava prijetnja. U 2020. godini obalska straža je registrovala najmanje 5.265 nesreća. To uključuje 3.191 povrijeđenu, 757 smrtnih slučajeva i najmanje 62,5 miliona dolara štete.

Cijena pomorskog osiguranja ovisit će o vašem osiguravaču i nekoliko drugih faktora. Da bi odredili cijenu polise, osiguravači uzimaju u obzir faktore kao što su:

  • Deductibles
  • Rekord čamca/vožnje
  • Edukacija o sigurnosti plovidbe
  • Područje krstarenja
  • Osiguranje za vuču
  • Marka i model čamca
  • Limit odgovornosti

Kako biste bili sigurni da imate najbolje, razmotrite šta je uključeno u polisu i sve druge popuste koje vam osiguravajuća kompanija daje.

Oprema, pribor i skladištenje

Morat ćete uzeti u obzir troškove kupovine kompleta prve pomoći, prsluka za spašavanje, vesla, goriva/gasa, posebno ako čamac nije na vjetar, opreme za navigaciju i još mnogo toga.

Od vitalnog je značaja da imate i budžet za zimsko skladištenje i pristajanje u marini. To može koštati i do hiljade svake godine.

Održavanje i prikolica

Od generalnog čišćenja preko uobičajenog habanja do farbanja, zamjene jedara i još mnogo toga, godišnji trošak održavanja čamca može iznositi 10% njegove cijene.

Tokom zime ili bilo koje druge van sezone, morat ćete dovući čamac do skladišta ili vašeg dvorišta. Ovo također dolazi uz naknadu za koju morate planirati.

Ostali troškovi koje ćete možda morati imati na umu su naknade za vez, nadogradnje, istovar i amortizacija. Za razliku od kuće, čamac počinje gubiti vrijednost čim ga kupite. Troškovi amortizacije variraju u zavisnosti od starosti, modela, marke i stanja plovila.

Očekujte najmanje 10% amortizacije u prvoj godini vlasništva i 7% amortizacije u narednim godinama. Kada želite prodati brod, također biste trebali uzeti u obzir posredničku naknadu od 10% do 15% i vrijeme potrebno za njegovo plasiranje na tržište.

Prednosti posjedovanja čamca

Iako je posjedovanje i održavanje broda prilično zahtjevno, postoji nekoliko prednosti posjedovanja broda. Ove pogodnosti su vrijedne početnih troškova kupovine čamca i onoga što je potrebno za njegovo održavanje. Neke od prednosti posjedovanja čamca uključuju:

Zabava, povezivanje i rekreacija

Svi volimo malo iskre tokom vikenda, praznika ili kad god imamo vremena. Čamac će vas, vašu porodicu i prijatelje izvući iz kuće kako biste uživali u prirodi dok se zabavljate.

Plovidba u čamcu može potaknuti timski rad i povezivanje jer se svi okreću da upravljaju, usidre, podižu jedra i još mnogo toga.

Dok ste u vodi, možete isprobati neke zabavne aktivnosti kao što su pecanje, ronjenje, plivanje, wakeboarding i skijanje na vodi. Takve aktivnosti također pomažu u sagorijevanju kalorija, izgradnji mišića, opuštanju i održavanju zdravlja.

Vožnja čamcem je također jedan od najboljih načina za oslobađanje od stresa.

Promovirajte društvena okupljanja

Osim što će vas učiniti kapetanom dok istražujete različite otoke, nova mjesta za ribolov i druga mjesta o kojima ste sanjali, čamci su i odlično mjesto za zabave i druga društvena okupljanja.

Možete imati neformalne poslovne sastanke, okupljanje porodice ili prijatelja, vjenčanja i zabave dok otplovite.

Second Home

Jeste li znali da možete živjeti u čamcu ? Imati čamac kao drugi dom je jedna od najboljih prednosti posjedovanja čamca. Možete registrirati svoj brod kao drugi dom, a može se kvalificirati kao odbitak za drugi dom. Međutim, prije nego što to učinite, trebali biste razgovarati sa svojim poreznim savjetnikom.

Odaberite čamac koji odgovara vašim potrebama

Posjedovanje čamca ima nekoliko prednosti i mana. Kada se odlučite za posjedovanje čamca, trebali biste razmotriti prednosti posjedovanja i nedostatke kako biste utvrdili da li je kupnja broda pravi izbor.

Uz pravilno planiranje i znanje, moći ćete ga priuštiti i uživati ​​u njemu. Nastavite pregledavati našu web stranicu za savjete o modi, životnom stilu, putovanjima, poslu, igranju i još mnogo toga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *